Gravid og reise, de beste tipsene

Gravid og reise, de beste tipsene
Sommer og sol
Gravide kan i stor grad reise på ferie og føle seg trygge med enkle forholdsregler, både i inn og utland. Blodpropp kan være en komplikasjon ved lange reiser, her får du rådene for å unngå blant annet dette.
Av Jordmor Siri

Fly når du er gravid - 10 ting du bør vite - sjekk denne lenken.

Hvor kan man reise?

I vår verden er det vanlig å reise en del både i inn og utland, noe vi også gjør når vi er gravide. I Norge kan man reise hvor som helst, så lenge det er en normal graviditet. Hvis det er begrensninger vil du få beskjed om dette fra legen din, så du behøver ikke å være bekymret i utide. Det er selvfølgelig viktig å være i nærheten av sykehus når man nærmer seg termin, men utenom dette kan du reise hvor du vil. Det er selvfølgelig også viktig å ta hensyn til formen din, hva du orker eller ikke orker. 

Hvordan reise?

Det er helt greit å reise med bil, båt, tog og fly. Men på alle reiser du sitter stille i mer enn en time bør du passe på å bevege føttene med jevne mellomrom, gjerne også gå en tur slik at du får igang blodsirkulasjonen i føttene dine for å forebygge mot blodpropp i bena, som er det man er mest redd for når man reiser og er gravid. Gravide har i utgangspunktet lettere for å få blodpropp, og stillesitting øker denne faren ytterligere. 

Vær obs på at noen flyselskap krever en bekreftelse på at du er frisk selv om du er gravid. Særlig hvis magen synes godt. Denne bør være på engelsk, så har du større sjanse for at de skjønner hva som står. Helsekort for gravide bør medbringes, men det er ikke sikkert at de skjønner dette. 

Hva må gravide ta hensyn til?

Maten gravide spiser skal være oppbevart riktig slik at den ikke blir muggen eller utvikler bakterier. Det er derfor også viktig med ekstra god håndvask når man er gravid, særlig når man er i varmere strøk eller det er sommer, der bakterier for utvikler seg.

-Kjøtt skal være gjennomstekt eller gjennomkokt. Dette er særlig viktig i utland der man kan bli smittet av toxoplasmose eller listeria. 

-Grønnsaker og frukt som har skall på er trygt å spise når det skrelles. Andre grønnsaker og frukter bør vaskes ordentlig i rent vann før man spiser det. 

-Fisk kan man spise som sushi/rått dersom det er laget på et sted der du vet at de hygieniske standarder er ivaretatt. Ellers er du helt sikker hvis fisken er gjennomstekt eller gjennomkokt. 

Det er viktig at vann og annen drikke er rent og ikke har vært utsatt for bakterier. 

WHO advarer mot Zikavirus som spres av mygg i Sør Amerika, Nord Amerika (sørlige deler) Carribien, Afrika med Cap Verde og noen sørlige land i Europa 
Skal du noen av disse stedene bør du følge med på anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.
 

Reiseforsikring

Pass på at reiseforsikringen dekker deg om du skulle bli syk i forhold til din graviditet på reisen. Det er ikke alle som deker dette. 

Europeisk helsetrygdkort får du her på HELFO her kan du også lese mer om dette. 

Kan gravide bade?

Gravide kan bade frem til vannet går, med mindre man har fått forbud av jordmor eller lege fordi det er en tilstand som kan gjøre dette farlig. Det er greit å bade i både fersk og saltvann og i klorbasseng og karbad. 

Boblebad/badstu er greit å ta, men gravide skal ikke bade alene da det kan gi blodtrykksfall og besvimelser. Noen må kunne hjelpe deg ut av boblebadet/badstuen om du blir dårlig. 

Det er også greit å bade i eget badekar når man kommer hjem etter fødselen. De bakteriene som er i huset er man uansett vant til i stor grad. 

Soling og solarium

Etter uke 16 ca er det ikke anbefalt å sole seg/ligge i solarium da babyen kan bli overopphetet. Når man er i bevegelse er det en annen situasjon for da blir ikke magen øverste punkt og man blir heller ikke så varm i kroppen. 

Når du er gravid er pigmenteringen i kroppen økt, så man blir faktisk lettere brun. En del gravide har også pigmentflekker, melasma, særlig i ansiktet. Det er derfor lurt å bruke høy faktor i ansiktet for å unngå disse flekkene.

Dette gjelder også når man går på hormonbasert prevensjon, så bruk høy faktor i ansiktet da også om du får slike pigmentflekker. 

Syk i syden

Skulle du bli syk der nede eller rett etter at du kommer hjem, med influensalignende symptomer, så hører du med jordmoren eller legen din om du skal ta en toxoplasmose test, for å være på den sikre siden. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}