Neste ekspertsvar

Spiseforstyrrelser og graviditet

Spiseforstyrrelser og graviditet
Har du vært eller er spisefortyrret kan det være en stor utfordring å bli gravid. Graviditet handler om å miste kontrollen over kroppen til en viss grad i tillegg til at man naturlig legger på seg, minst 12 kilo bør det være ved en normal graviditet om man er tynn fra før av.
Av Jordmor Siri

Har du tidligere hatt spiseforstyrrelser bør du snakke med jordmor eller lege om dette når du blir gravid.

Å være gravid handler om å miste litt av kontrollen over kroppen, noe som kan være vanskelig når man er eller har vært spiseforstyrret. Det kan hende at du trenger ekstra oppfølging av spesialist under graviditeten, men det behøver ikke å skje.

Svangerskapskontroller
Det viktige er at du og den du går til kontroll hos har en åpen dialog om dette. Dersom du ikke legger på deg nok kan dette gå utover barnet slik at dette blir undervektig, noe det i værste fall kan tåle dårlig, viser nyere forskning. 

Graviditet
Det er normalt å legge på seg mellom 12 og 20 kilo i løpet av graviditeten. 
Det er positivt med trening og øvelser på et normalt nivå, men overdreven trening skal man ikke drive med under graviditet. 

Behandling
Har du gått til behandling for spiseforstyrrelser tidligere og har god erfaring kan du alternativt oppsøke denne behandleren og få hjelp nå når du er gravid. 

Hvis du ikke har hatt et behandlingstilbud tidligere kan jordmoren eller legen din hjelpe deg videre nå slik at du får hjelp. 

Etter fødselen
Det kan være godt å vite at du også kan få hjelp etter fødselen. Det kan være vel så utfordrende å være nybakt mor eller småbarnsmor som å være gravid, så det er viktig å eventuelt søke hjelp om du får problemer etter fødselen. 

Forskjellige typer spisefostyrrelser
De mest kjente spiseforstyrrelsene er anoreksi og bulimi. I den senere tid har man også kommet med en ny diagnose som heter ortoreksi, der det handler om sykelig trang til å spise riktig. Å spise "ren" mat gjør ikke alltid at man får i seg nok næringsstoffer og det kan derfor være potensielt skadelig. Les mer om de forskjellige typene her på IKS sine sider

Interessegruppa for Kvinner med spiseforstyrrelser

Artikkel om spiseforstyrrelser hos gravide fra Jordmortidsskriftet

Kostholdsråd for gravide fra Helsenorge.no (Helsedirektoratet)

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}