Kjekt å vite om bilseter

Kjekt å vite om bilseter
Her har vi samlet litt nyttig informasjon for deg som skal ut å kjøpe bilsete. Det er enkelte ting som er verdt å merke seg: vektklasser, alder, om bilsetet er testet og godkjent.

Det er påbudt å sikre barn i bil

Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til vekten til barnet. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene for sikring av barn i bil gjelder for barn under 36 kilo. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet. Har du et barn som er kort, så kan man selvfølgelig bruke sikring via barnesete, hør med dem i butikken som selger utstyret hva de tenker og anbefaler. 

Airbag

Er det airbag i bilen og barnesetet monteres i forsetet må denne kobles ut, det er meget viktig! Les mer om dette på nettsidene til Trygg Trafikk

Det finnes tre godkjente sikkerhetsanretninger for bil

Bakovervendt bilbarnesete, babyseng med sikkerhetsnett (spedbarn) og boxette (spedbarn).

Vektklasser:

Godkjenningsmerker:

Alt barnesikringsutstyr som selges nytt, skal være merket med godkjenningsmerke ECE Reg. 44-03 eller 44-04, som er den europeiske teststandarden for barneseter ECE R 44 som ble introdusert i 1982. Disse kravene blir konstant oppgradert.

Forbrukerrådet: Her er det beste babystolene

Bakovervendt sete anbefales frem til barnet er fire år

Trygg Trafikk anbefaler sterkt å bruke en bakovervendt sete så lenge som mulig, helst til barnet er rundt fire år. Les mer om det her: Trygg Trafikk: Forovervendt eller bakovervendt.
Men det er et problem her og det er at bakoverlente bilseter ikke anbefales til barn som veier mer enn 18 kilo. Man er også bekymret for at forbrukerne ikke greier å feste bilsetet forsvarlig, med de katastrofale følgene dette kan få i en ulykke. Er du i tvil om setet blir festet riktig, så hør med butikken du kjøpte sikringsutstyret i på hvordan det gjøres riktig. 

Les mer om dette på Forbrukerrådets nettsider: Hvorfor får de bakovervendte bilsetene så dårlige resultater

Kjøpe brukt sete?

På finn.no florerer det av rimelige bilseter til spedbarn, for disse bytter man ut etter kun 1 års bruk (klasse 0-13 kg/o-12 mnd). Men husk å sjekke følgende dersom du kjøper brukt:

Vær sikker på at setet ikke har vært i kollisjon eller blitt skadet. Pass også på at bruksanvisningen følger med, og kontroller at sømmer, belter og låser er intakt. Uansett bør ikke utstyret være eldre enn fem år gammelt.

Hvor lenge kan baby sitte i bilsete av gangen?

Et spedbarn kan godt "sitteligge" i bilsetet et par timer av gangen, så lenge alt tyder på at barnet har det godt og komfortabelt. Man bør forøvrig ta lange, gode pauser og la barnet strekke på seg. De minste synker sammen og har ikke mulighet til å rette seg opp selv. Premature eller for tidlig fødte barn bør ligge i en boxette.

Vær svært nøye med å følge produsentens monteringsanvisninger og forsøk ikke med "smarte triks" for å gi barnet en mer liggende posisjon. Forsøk å feste babyen slik at hele barnets rygg har kontakt med setet.

Om mulig, unngå lange turer. La barnet få pauser når det gråter.

Ikke plasser bilsete i forsete der kollisjonspute er aktivert

Husk å demontere airbags der hvor barnesetet skal stå. Dette gjøres på et autorisert bilverksted.

Barn som er lavere enn 140 cm bør heller ikke sitte i forsete med kollisjonspute. Kollisjonsputen er konstruert for å beskytte en voksen person og kan skade et barn.

For at setet skal fungere riktig må dens belter strammes godt rundt barnet –og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg.

Beltene bør ikke være vridd eller krøllet, og du skal ikke få plass til mer enn to fingre mellom beltet og barnet.

Barnet har vokst ut av setet når hodet ved ørene når over kanten eller når den øvre vektgrensen passeres.

Hvis barnet da har passert 18 kg/tre-fire år kan det gå over til en barnestol der det spennes fast med bilens egne belte. I dag finnes det flere bakovervendte seter som går opp til 25 kg, og det aller beste er hvis barnet kan sitte bakovervendt til denne vektgrensen er passert. Som sagt, er du i tvil snakker du med butikken der du har kjøpt utstyret. 

Kilde: Statens Vegvesen, Trygg trafikk, Forbrukerrådet

Publisert Lørdag 19. august, 2017
 

Les mer om:

barn 2-6bilsete
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}