Er tatoveringen min farlig?

Er tatoveringen min farlig?
Tatoveringer kan være fint å se på, men en hindring hvis du ønsker deg epidural.
Kan man ta tatovering når man er gravid eller når man ammer? Hva med tatoveringen når jeg er gravid? Kan jeg få epidural når jeg har en tatovering på ryggen?
Av Jordmor Siri

Ny tatovering når man er gravid 

På generell basis blir det ikke anbefalt å ta ny tatovering når du er gravid.  Grunnen er enkel:  Selv om de aller fleste tatoo-steder er gode på å sterilisere utstyret, er det alltid en viss risiko for infeksjon.  (Det gjelder faktisk på sykehus også).  Infeksjon kan også komme ETTER selve behandlingen, hvis man ikke er nøye med å pleie tatoveringen riktig i dagene etter.

Når du tar en tatovering, lages det i prinsippet et sår, og det fører til en viss risiko for smitte gjennom blodet av sykdommer som hepatitt B, heaptitt C og HIV. Dette er selvsagt ikke vanlig, og går man til et anerkjent og veletablert sted er risikoen liten.  Men min anbefaling er likevel å ikke utsette seg for mer smitte og infeksjonsfare enn man strengt tatt må når man er gravid eller ammer.  Mange som leverer tatoveringer sier også nei til å gjøre det på gravide.

Noen svært få får allergisk reaksjon på fargestoffene i tatoveringen. Det kan ha forskjellige årsaker, enten fargestoffene i seg selv eller at noen av dem inneholder tungmetaller. Les mer om dette på Tatoveringsguiden

Sikring av stoffene som brukes
Folkehelseinstituttet har nå vært med på å vurdere stoffene man bruker i tatoveringer og det vil bli, i samarbeid med andre europeiske myndigheter laget en liste over dem som er trygge. Så skal du ta deg en tatovering kan du sjekke med tatovøren din at det er trygge stoffer som blir brukt på deg. 

Tatovering

Har du en tatovering på magen eller brystene kommer den til å strekke seg med huden når du blir gravid. De kan bli ganske store etterhvert, men blir små igjen etter fødselen. Noen kan bli litt deformerte etterpå, og da kan det hende at du vil flikke på den når graviditetene og babytiden er over. 

Tatovering og epidural

Sitter tatoveringen som på dette bildet, ned mot korsryggen på ryggraden, kan det være problematisk med epidural under fødselen.  Det gjelder særlig om tatoveringen er ny. Anestesilegene er generelt bekymret for at fargestoffet som er i tatoveringen kan bli dratt inn i epidural- eller spinalrommet i ryggraden og skape problemer, i værste fall infeksjoner i ryggraden/hodet.

Ny tatovering og amming

Vi vil ikke anbefale å ta en ny tatovering mens du ammer. Dette fordi huden tar litt tid før den kommer tilbake til sin vanlige form etter graviditeten og fordi du kan risikere en allergisk reaksjon på selve fargestoffet i tatoveringen, alternativt en infeksjon pga dårlig utstyr brukt til tatoveringen.  

Unngå "Hennatatovering" 

Mattilsynet advarer mot hennatatovering i utlandet med svart eller blå farge fordi dette kan gi en allergisk reaksjon som kan være så kraftig at man må legges inn på sykehus. Du vil i tillegg risikere å være allergisk mot denne typen fargestoff resten av livet.

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}