Neste ekspertsvar

Rier og kynnere - alt du trenger å vite

Rier og kynnere - alt du trenger å vite
Det er ikke like lett å skille på rier og kynnere, men her får du noen råd om hva som kan hjelpe deg å skille på dette. Kynnere begynner allerede når du er 12-13 uker på vei. Riene skal helst ikke begynne før du nærmer deg termin. Rier og veer er det samme.
Av Jordmor Siri

Kynnere

Mange kjenner kynnerne de siste ukene før fødselen, særlig om man har født tidligere. Alle har kynnere fra rundt uke 12 i graviditeten, men det varierer veldig på om man kjenner dem eller ikke.

Flergangsfødende kan oppleve kynnere som ganske vonde allerede tidlig i graviditeten. Om kynnerne blir mange og presser nedover kan det være et tegn på at du har for mye aktivitet. Da bør du oppsøke jordmoren eller legen din for en vurdering på om det kan være for mye og om du kan trenge en sykemelding for å roe det hele ned. 

Her snakker jeg om kynnere på youtube

 

Urinveisinfeksjoner kan også gi kraftigere kynnere og i sjeldne tilfeller for tidlig fødsel, derfor er det alltid viktig å sjekk om man kan ha en uvi hvis kynnerne blir kraftige. En urinveisinfeksjon kan kjennes helt annerledes når du er gravid enn når du ikke er gravid. 

Les mer om hvordan ta en urinprøve her

Kynnere etter sex

Mange opplever ganske kraftige kynnere etter sex, men hos de fleste gir det seg etter 10-15 minutter. Det er ikke farlig å ha sex, selvom det noen ganger kan bli litt ubehagelig med kynneraktiviteten etterpå. Orgasme kan også gi solide kynnere, men det er ikke farlig. 

Les mer om sex og graviditet

Rier
Kynnere kan bli ganske kraftige uten at fødselen egentlig er i gang. Det er ikke alltid like lett å skille på kynnere og rier. Kynnere preges av at de er uregelmessige og kan vare i flere minutter. Rier kommer mer regelmessig og varer i begynnelsen 10-20 sekunder. Du vil også kjenne at de i større grad presser nedover mot skjeden samtidig som at de også ofte starter bak på ryggen og ender som kraftig mensmurring over bekkenet. Etter hvert tiltar de i styrke, varighet og regelmessighet.

De vil under fødselen komme tettere og vare lengre i forhold til hvilket stadium i fødselen man er. Når det er sagt så vil mange oppleve en usikkerhet på når de egentlig er i gang med fødselen, det er helt normalt. 

Har vannet gått? Les mer om dette her

Når ringe til føden?

Førstegangsfødende kan ringe til fødestedet sitt når det er 3-5 minutter mellom riene, mens flergangsfødende kan ringe når det er 5-7 minutter i mellom.
Er du i tvil om du er i fødsel eller ikke, så bare ringer du til fødestedet ditt og spør dem, så vil de veilede deg.

Har du lang vei til føden må du ringe tidligere. Da er det beste å avtale med dem eller jordmoren din om når det er lurt å ringe i når du tror du er i fødsel. 

Skulle du få regelmessige kynnere slik at du tenker de nærmer seg det du tror kan være rier, så tar du kontakt med jordmoren eller legen din med en gang. Får du ikke tak i noen av dem ringer du legevakten før uke 34, etter uke 34 kan du ringe rett til føden.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}