Neste ekspertsvar

Slik takker du nei til alkohol uten å røpe at du er gravid

Slik takker du nei til alkohol uten å røpe at du er gravid
Foto: Scanstockphoto
Hva skal jeg si når jeg blir tilbudt alkohol og ikke har lyst til å si at jeg er gravid ennå? Det er for mange en litt vanskelig situasjon å kunne si nei til alkohol, vi er flinke til å skjenke hverandre ofte.
Av Jordmor Siri

Her er noen forslag:

- Bare si "nei takk".  Det burde jo være greit uten forklaring, men føler du behov for å slå en spansk en, er det flere muligheter:

- "Jeg går på penicillin, har blærekatarr.   Blærekatarr syns ikke, men forklarer hvorfor du flyr på do hele tiden (som man jo gjør som gravid).

- "Jeg var ute i går" -  vil ikke drikke i dag også.

- "Jeg har veddemål om hvor lenge jeg kan gå uten alkohol..."

- "Jeg skal ta prøver på mandag og legen sa jeg helst ikke burde drikke denne helgen for best mulig resultat" ,

"har sluttet å drikke" -  eller kanskje en variant som spøk: "jeg er kronisk gravid".

Her finner du spørsmål og svar om alkohol og graviditet.

Alkohol bør du holde deg helt unna så fort du mistenker at du kan være gravid. Man vet ikke hvor mye og hvor tidlig alkohol skader, så derfor er det beste å la være totalt.

Det er akseptert her til lands å ikke drikke når man er gravid, men det er ikke akseptert å ikke drikke på fest eller julebord med mindre man kjører, har en religion som forbyr alkhol eller går på medisiner man ikke skal blande med alkohol. Det er derfor veldig forståelig at nygravide kan slite litt her til lands.

Som gravid kan du spise det meste, men noen vil nok kanskje oppdage at norsk tradisjonell julemat kan være litt tungt fordøyelig og at man kan slite litt med veldig mett mage litt lenger enn vanlig. Noen reagerer også med halsbrann på stekt mat, så prøv deg frem litt her og se hva som passer for deg.

Det eneste du skal være forsiktig med er raket fisk eller raket kjøtt. Her kan man, om prosessen ikke har gått riktig for seg, bli smittet med botulisme. En bakterie som er potensielt dødelig både for deg og babyen din. Ferskvannsfisk fra små vann skal du også være forsiktig med, da de kan ha høyt innhold av kvikksølv. I følge matportalen.no er sushi stort sett trygt. Det er også røkelaks og gravlaks fra gode resturanter og nyåpnede pakker som ligger innenfor utløpsdatoen.

Kjøtt som du spiser på fest bør være gjennomstekt, med tanke på toxoplasmose. Skalldyr må du være sikker på at er fersk, en skalldyrforgiftning kan være skadelig for deg, og fatal for babyen. Men det er en myte at man får mer allergiske barn om man spiser reker eller jordbær når man er gravid.

Kos deg på fest!

Kilder: Matportalen
Helsenorge

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}