Glad i lightbrus eller lightsaft?

Glad i lightbrus eller lightsaft?
Lurer du på hva kunstig søtningstoff kan gjøre med deg eller babyen, som aspartam, sakkarin, cyklamat og benzosyrer? Da har Hanne fra melk.no gitt et meget godt svar her på nettpraten hos oss.
Av Jordmor Siri

Pepsi max: Hei! Jeg drikker en del pepsi max, men ikke hver dag og aldri mer enn ca 1 liter om gangen. Hva tenker du om det? Er det noe jeg burde unngå?
Hanne svarer: Hei,

Hanne fra melk.no svarer:

I forhold til ditt inntak av pepsi max er det spesielt kunstig søtning man oftest stiller spørsmål ved.
Hvorvidt bruken av søtningsmiddelet aspartam er helseskadelig eller ikke, har vært omdiskutert. I 2007 kom Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) med en rapport hvor det ble sett på bruken av matvarer med tilsatte søtningsstoffer i den norske befolkningen.

Inntaket av intense søtstoffer som aspartam, sakkarin og cyklamat fra brus, saft og nektar er under det akseptable daglige inntaket (ADI) for alle aldersgrupper slik dagens inntak er. Anbefalingene fra EU sitt mattrygghetsorgan, EFSA, ligger i dag på 0-40 mg/kg kroppsvekt for aspartam, og den norske befolkningen ligger godt under dette.

Et annet stoff man har sett på er inntak av benzosyrer som man også finner i kunstig søtet drikke, som brus. Estimert inntak av benzosyre i dagens situasjon er nært opp til det akseptable daglige inntaket blant høykonsumenter av brus, saft og nektar. Negative helseeffekter som skyldes et høyt inntak av benzosyre antas å være av størst betydning for barn, og spesielt barn i vekst.

I forhold til anbefalt drikke er vann den beste tørstedrikken man kan velge og i og med at du lurer på hva jeg tenker om ditt inntak av pepsi max tolker jeg det som om du kanskje lurer på om du har et for høyt inntak.(?) Jeg vil råde deg til forsøke å begrense inntaket ditt gradvis og drikke fortrinnsvis vann som tørstedrikke. Jeg vil også råde deg til å ikke drikke mer enn 0,5 liter pepsi max per dag som et føre var prinsipp.

Håper dette var til noe hjelp.

Mvh
Hanne Hennig Havdal,
Ernæringsfysiolog, Melk.no

Matportalen om aspartam
 

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}