Vet du dette om fødsel?

Vet du dette om fødsel?
Når starter egentlig fødselen? Er det når vannet går, kynnerne blir regelmessige? Hva er slimproppen? Hvem skal klippe navlesnoren? Er det vanlig at babyen er blå når den kommer?
Av Jordmor Siri

Hvor lang tid tar det?

En førstegangsfødende regnes å ha en normal fødsel når det går mellom 12-18 timer fra riene er regelmessige med 10 minutter eller mindre i mellom. Mens en flergangsfødende normalt føder i løpet av 6-12 timer når riene er regelmessige. 

Når er fødselen igang?

Tegn på at fødselen er i gang er enten at riene kommer regelmessig, vannet går, eller man har såkalt tegningsblødning. For de aller fleste har slimproppen gått, men den kan gå enten i sammenheng med fødselen eller flere uker før du går i fødsel. At den kommer ut er mer et tegn på at noe er i emning. Slimproppen er geleaktig og gul/hvitaktig oftest med brune spetter. Den har sittet i mormunnen din og beskyttet babyen mot oppadstigende infeksjoner.
Les mer om slimproppen her

Hva er skikkelige rier?

Kynnere eller rier? De fleste kjenner kynnerne de siste ukene før fødselen, men slettes ikke alle. Alle har kynnere fra rundt uke 12 i graviditeten, men det varierer veldig på om man kjenner dem eller ikke så tidlig.

Flergangsfødende kan oppleve kynnere som ganske vonde uten at fødselen egentlig er i gang. Det er ikke alltid like lett å skille på kynnere og rier. Kynnere preges av at de er uregelmessige og kan vare i flere minutter. Rier kommer mer regelmessig og varer i begynnelsen 10-20 sekunder. Du vil også kjenne at de i større grad presser nedover mot skjeden samtidig som at de også ofte starter bak på ryggen og ender som kraftig mensmurring over bekkenet. Etter hvert tiltar de i styrke, varighet og regelmessighet.
De vil under fødselen komme tettere og vare lengre i forhold til hvilket stadium i fødselen man er. Når det er sagt så vil mange oppleve en usikkerhet på når de egentlig er i gang med fødselen, det er helt normalt.

Når ringe føden?

Førstegangsfødende kan ringe til fødestedet sitt når det er 3-5 minutter mellom riene, mens flergangsfødende kan ringe når det er 5-7 minutter i mellom.
Er du i tvil om du er i fødsel eller ikke, så bare ringer du til fødestedet ditt og spør dem, så vil de veilede deg.
Her er en oversikt på alle fødestedene i landet

Har vannet gått?

Vannavgang kan være litt vanskelig å definere, med mindre det renner så du blir skikkelig våt nedover bena. Når hodet til babyen er festet i bekkenet kan det fungere litt som en propp og det vil derfor ikke renne så mye vann.

De aller fleste lekker også litt urin fordi livmoren presser på urinblæren. Lurer du på om vannet har gått, så ta på deg et bind og ha det på i et par timer før du ringer til jordmor eller fødestedet ditt og snakker med dem. Hvis de er i tvil, så vil de ha deg inn til en sjekk. Ikke kast det bindet du har gått med, for jordmor sjekker dette og vil kunne avgjøre om det er vannavgang det er snakk om.

Er hodet festet?

Har du fått vite på kontroll at babyens hode er festet er det ingenting å bekymre seg for om vannet går, men om du ikke er sikker på dette skal du ringe til fødestedet ditt med en gang og snakke med jordmor der, uansett hvor du befinner deg. Det er mellom en og to liter fostervann og det dannes hele tiden nytt, om vannet går.

Blødning?

Blødning er normalt når mormunnen åpner seg, men det skal ikke være så mye, mer som en liten mens. Blør du mer enn dette bør du ringe til fødestedet ditt med en gang og høre med dem. 
Er du i tvil om du er i fødsel eller ikke, kan du bare ringe til fødestedet ditt og høre med en jordmor eller lege der. Du kan ringe uansett tid på døgnet -de er der for deg.

Totalt er det normalt å blø opptil en halv liter under fødselen. Kroppen din har produsert en liter ekstra blod for å tåle å blø mer, så du tåler opp til en liters tap. Jordmors oppgave er å måle hvor mye du blør, og så blir det ført opp i partogrammet. Blør du mer enn en halv liter er det vanlig å sjekke blodprosenten din etter fødselen, mens du er på barsel. 

Fødselen
Fødselen deles inn i tre faser: åpningsfasen, utdrivningsfasen og etterbyrdsfasen. Mange opplever at perioden mellom riene er helt smertefrie gjennom hele fødselen. Åpningsfasen er igjen inndelt i en latens og en aktiv fase. Hvor lang tid hver fase tar varierer fra kvinne til kvinne og også fra fødsel til fødsel.
Det er vanlig å diskutere med jordmor de forskjellige typene smertelindring underveis, slik at man finner frem til ditt behov og hva som passer for deg.

ÅPNINGSFASEN: Latensfasen defineres som den tiden fra kvinnen kjenner at fødselen er i gang til det har blitt 3-4 cm åpning på mormunnen og denne er avflatet.

Hodet vil også skru seg ned i bekkenet,  de såkalte kardinalbevegelsene. For førstegangsfødende kan denne fasen ta litt tid fordi man oftere har mer uregelmessige rier den første gangen. Flergangsfødende kan gå med en åpning på mormunnen på 2-4 cm i flere uker før de føder. Det vil da være riene som er avgjørende for den når den kommende fødselen skal sette i gang.
Etter hvert som riene gjør jobben skrues barnets hode nedover i bekkenet mens mormunnen åpner seg. Man vet at det er et samspill mellom riene og hodet som presses nedover i bekkenet som gjør at mormunnen åpner seg.
Se tegninger av kardinalbevegelsene her

Aktiv fase regnes som begynt når det kommer tre til fire rier i løpet av 10 minutter, mormunnen har åpnet seg 3-4 cm eller vannet går. Aktiv fase regnes frem til det er full åpning av mormunnen. Dette defineres som 10 cm åpning. Mormunnen har da trukket seg helt tilbake og hele skjeden er som en glatt trakt -fødselskanalen.

Riene vil hele tiden tilta i styrke og lengde i denne fasen. Mange opplever at de ikke orker mer og helst vil hjem akkurat når de to siste centimeterne skal åpne seg. Det er en del av fødselen, at man nærmest må overgi seg til arbeidet. Da er det viktig å holde fokus på at babyen kommer om ikke så altfor lenge. Dette kan være særlig tøft for fedrene, fordi de syns det er hardt å se at kjæresten har vondt og vil hjem, men det er lite de kan gjøre. Her har de en viktig oppmuntringsjobb å gjøre, så den fødende holder ut. Det er viktig at far eller en annen er med på fødselen, her kommer de virkelig til nytte!

UTDRIVNINGSFASEN: Det er etter hvert vanlig med forskjellige fødestillinger, noe man kan avtale med jordmor før selve trykkingen begynner. Det er også vanlig at man kan endre stilling underveis hvis det er ubekvemt for den fødende. 
Når det er full åpning oppstår det for mange en liten pause før trykkriene setter inn. Akkurat som om kroppen gir den fødende en sjanse til å samle seg før trykkingen begynner.

Hodet til babyen har nå kommet helt ned på bekkenbunnen og det er ikke så lenge igjen før babyen er ute. Normalt skal den være ute innen en time fra trykkingen begynner, men hvis babyen har det fint kan det også gå lenger tid. De fleste babyene er ute i god tid før dette. Trykkriene preges av at de varer i 1-1,5 minutt og kommer med 1,5-3 minutters mellomrom.

Å trykke kjennes ofte som en lettelse. De aller fleste opplever trykketrang når det er full åpning og hodet står på bekkenbunnen. Den kan kjennes omtrent som når man er på do og skal ha avføring. Tarmen er presset flat av hodet som har kommet nedover, så det kommer ikke noe avføring lenger som oftest nå.

Jordmors oppgave er å følge nøye med på hvordan babyen har det, enten ved elektronisk overvåkning kontinuerlig eller ved å lytte med jordmorstetoskop eller dopler mellom hver ri. Dette varierer fra fødested til fødested. Men om babyen får det dårlig vil man ha en kontinuerlig overvåkning til babyen kommer ut. 

Når så hodet har nådd skjedeåpningen er det rett før babyen kommer ut. I denne fasen er det essensielt at den fødende lytter til jordmoren og dennes veileding slik at ikke unødige rifter oppstår i det babyen fødes. Jordmor skal støtte skjedeåpningen (perineum) i størst mulig grad slik at hodet til babyen ledes ut først. Ofte oppstår det en ripause når hodet har kommet ut, hvor jordmor sjekker om babyens navlesnor ligger rundt halsen eller ikke. Når neste ri kommer forløses resten av babyens kropp. 

Nyfødt baby

Babyene er ganske blå med en gang den er født. Dette er fordi kroppens vitale organer som hjerte og hjerne blir prioritert først for å sikre at sirkulasjonen er god der før den er det ut i hender og føtter, som du ser på dette bildet. 

Ikke alle babyer skriker når de blir født, det er også normalt. Før ga man dem et skikkelig klaps for å få dem til å skrike, det gjør man ikke lenger. 

ETTERBYRDSFASEN heter det når morkaken (placenta) skal komme. Den skal komme av seg selv innen en time etter at babyen er født. Som oftest kommer den i løpet av minutter. Den nybakte mor blir som oftest bedt om presse den ut når jordmor har kjent at den er løs. Så vil jordmor kjenne på livmoren for å sjekke at den trekker seg sammen etter fødselen. Dette for å være obs på eventuelle blødninger fordi livmoren ikke trekker seg sammen. Jordmor undersøker også morkaken for å se at alt er normalt, og at den er hel og fin slik at det ikke ligger igjen rester av morkaken eller hinner som kan gi mor en infeksjon i livmoren. I Norge er det vanlig at morkaken destrueres av sykehuset. I noen spesielle samfunn ønsker man å ha denne med seg hjem og for eksempel begrave den i hagen, men det er ikke vanlig her til lands foreløpig.
Les mer om morkaken her
 

Avnavlingen

Det vil si kappingen av navlesnoren etter at babyen har blitt født skjer først når navlesnoren har sluttet å pulsere. Dette er for å sikre at den siste resten med blod kommer babyen tilgode. Dere kan selv velge hvem som skal klippe den over. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}