Gravid: 10 ting du kanskje ikke visste

Gravid: 10 ting du kanskje ikke visste
Håret blir tykkere, føttene større, hjertet større - visste du det? Var du klar over at bare 5 prosent av de gravide føder på termindatoen? Vi har samlet noen fakta til deg som du kanskje ikke visste...
Av Jordmor Siri

1. De fleste gravide går opp en hel skostørrelse på grunn av mer vann i kroppen.

2. Det fødes hvert år flere gutter enn jenter. I Norge ble det f.eks i 2012 født 1 611 flere gutter (30 933) enn jenter (29 322). Denne fordelingen er stabil over tid

3. 1,8 prosent av alle kvinner i Norge er gravide til enhver tid. Det er ca 45 000 gravide i Norge akkurat nå, og antall fødsler pr. år er ca 60 000.

4. Bare 5 prosent av gravide føder på selve termindatoen. Det er normalt å føde fra uke 37 til uke 42. Greit å være klar over, ikke sant? Det setter den detaljerte tellingen i riktig perspektiv.

5. De fleste gravide samler en liter ekstra væske i kroppen allerede den første uken i svangerskapet.

6. Det er riktig at du skal spise for to når du er gravid, men målt i kalorier trenger du ikke mer enn ca 300 kalorier ekstra fra fjerde måned og utover. Det tlsvarer en brødskive, et glass melk og en frukt ekstra.

7. Beste liggestilling når du er gravid er å ligge på din venstre side. Ligger du på ryggen kan (etter uke 25 ca) magen din prese mot den store vena cava åren som bringer blod tilbake til hjertet. Ligger du på høyre side gir det ikke like god blodtilførsel til livmoren som å ligge på venstre side.

8. Babyen inni magen drikker fostervann og tisser ut igjen. Det er en del av renseprosessen for fostervannet.

9. Graviditetshormonene gjør at leddene dine blir mykere (progesteron), de indre organene vokser (hjertet, leveren, livmoren f.eks). Båndene (ligamenter) som holder livmoren på plass og som du også har andre steder i kroppen blir mykere (østrogen)

10. Håret til gravide blir tykkere og blankere på grunn av økt mengde østrogen i kroppen. Håret vokser saktere når du er gravid og du mister mindre hår.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}