Dette bør du vite om blødning etter fødselen

Dette bør du vite om blødning etter fødselen
Vi er ganske fantastisk laget i forhold til å overleve en fødsel, men litt blod blir det alltid når en livmor som har rommet en hel baby og opp mot 1.5 liter fostervann skal trekke seg sammen i maks fart slik at du ikke forblør deg.
Av Jordmor Siri

Blødninger etter fødselen
Rett før du fødte dekket morkaken et område inne i livmoren som var ca 20cm i diameter, når denne løsner etter at barnet har blitt født vil det her blø kraftig fra denne sårflaten.

For å hindre at den nybakte mor blør mer enn en halv liter trekker livmoren seg umiddelbart sammen etter fødselen. Dette gjelder uansett om det har vært en vanlig fødsel eller et keisersnitt. Dette skjer naturlig. I de tilfellene det ikke skjer av seg selv vil mor raskt få medisiner som gjør at livmoren trekker seg umiddelbart sammen. 

Livmoren blir på størrelse med en grapefrukt og kan kjennes over bekkenet i noen dager etter fødselen -før den forsvinner ned i bekkenet igjen.
Der hvor morkaken satt vil det bli en slags skorpe. Denne kvitter kroppen seg med 10-12 dagen etter fødselen og de fleste blør litt kraftigere i ett døgn når dette skjer.

Renselse
For de aller fleste har den kraftigste blødningen avtatt en del en snau uke etter fødselen. Det er normalt med blødning fra skjeden i 4-6 uker etter fødselen, da som en avtagende mens. Økt utflod har de aller fleste i ytterligere en måned til. Så lenge det ikke lukter annet enn mens-emment av denne utfloden, så er alt normalt.

Illeluktende renselse
Men skulle det begynne å lukte råttent eller stramt av renselsen, den forandrer farge til grønnlig, feberen stiger eller man får smerter i magen, så ta kontakt med lege med en gang. Da kan det ha oppstått en infeksjon som det er viktig å få kurert så fort som mulig fordi man kan bli alvorlig syk og i værste fall steril uten behandling. 

Amming positivt også for livmoren
Amming er bra for at livmoren skal trekke seg sammen godt etter fødselen. Det er også bra å ligge på magen, noe mange har drømt om i mange måneder allerede!


Rifter, sår og hemoroider
Det er få som ikke får en rift under fødselen. Noen må også sy noen sting. Ganske mange får også hemoroider enten før eller under fødselen. 

Kjipt når man i grunnen har vært gjennom en ganske så tøff jobb med å bli mor, å skulle slite med dette etterpå, trøsten er at det går over; men det kan ta noen uker.
Sting løsner som oftest av seg selv i løpet av en drøy uke og kommer som små svarte streker i bindet. Strammer de veldig kan du enten spørre om en jordmor kan ta ut noen på barsel, eller du kan høre med jordmoren som du gikk til kontroll hos mens du var gravid om hun kan hjelpe deg.

Ting som kan hjelpe mot smerter
Isbiter i en liten pose hjelper mot smerter, uansett årsak. Det kan være lurt å ha noen klare i fryseren til du kommer hjem fra barsel. Legg 2-3 i en liten pose som er tett (ellers blir det så vått i trusa eller på sengen) og legg dem rett på der det gjør vondt. Det svir litt med en gang, men så lindrer det ganske bra. Ha dem der så lenge du orker og så ofte du vil. Kulden gjør også at vevet trekker seg sammen, så noe av hovenheten som du har blir også borte.
Ikke gå og gru deg til å gå på do, jo lenger du venter jo hardere blir avføringen og da blir det vondere. Få det unnagjort så fort du kjenner trangen, selv om det første gangen etter en fødsel er helt uforståelig at det går an -du må gjennom det.  

Akupunktur kan være utrolig bra mot hemoroider, så hør eventuelt på barsel om det er en jordmor der som kan hjelpe deg med en nål, det er nemlig bare en som skal til, og den settes midt oppe på hodet og gjør ikke vondt.

Vil gjerne sende deg et meget velutprøvd kjerringråd mot hemoroider:
Min mormor fikk dette av sin jordmor da hun skulle ha mamma.
Ta en tørket ert eller brun bønne og sett denne godt inn med vaselin. Klem den inn rett bak lukkemuskelen og la den sitte til du går på do neste gang. Da lager du en ny og dytter på plass. Det tar ikke mange timene før du blir bedre og etter 1 til 2 dager er de helt borte. Jeg har tipset mange om dette og fått kun positive tilbakemeldinger!


Etterrier
Dette er at livmoren trekker seg sammen etter fødselen. Førstegangsfødende kjenner det sjeldent, men de som har flere barn sier at det blir verre for hver gang. Årsaken til etterriene er også at det frigjøres et hormon som heter oxytocin ved amming. (Les mer om oxytocin) Jeg har til og med hørt noen si at de er verre en fødselsriene. På de allerfleste fødestedene i landet kan de nå tilby akupunktur. Et par behandlinger på barsel, og man blir smertefri. Alternativt er det vanlig smertestillende som må til.

Urinlekkasje og ufrivillig fjerting
Begge fenomener vil som oftest gi seg i løpet av den første uken etter fødselen. Å investere i knipeøvelser er nok fornuftig. Knip sakte sammen rundt skjedeåpningen mens man teller sakte til fem, hold mens du teller til fem og slipp ut igjen mens du teller til fem. Dette kan gjentas i intervaller hver dag til du har fått tilbake kontrollen. Det er viktig å gjøre knipeøvelser også videre i livet, da det forebygger for plager i overgangsaldere. Mange mener også at de får et bedre seksualliv av det. Pass også på å knipe når du løfter babyen opp eller når du bærer andre litt tunge ting. De som har tatt keisersnitt kan også oppleve dette og trenger å knipe. Blir ikke plagene borte, så ta dette opp med legen eller jordmoren din på 6 ukerskontrollen. 6 ukers kontrollen er en del av svangerskapsomsorgen og skal ikke koste ekstra. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}