Tegn på graviditet - full oversikt

Tegn på graviditet - full oversikt
Foto: Scanstockphoto.com
Har du ømme bryster, uteblitt menstruasjonn, kvalme, treg mage, sult, tretthet, tisser du ofte? Her er oversikten over vanlige tegn på graviditet.
Av Jordmor Siri

Det  finnes også noen tegn som ikke er så vanlige - som stølhet nedover låret. Har du flere gode forslag enn de jeg har listet her, så send dem gjerne inn til meg!

Det er helt normalt at disse tegnene kan komme og gå gjennom hele graviditeten og også vareiere litt fra dag til dag. Typisk for kvalme er at det kommer sterkere når du er sliten. Så morgenkvalme er nok mer enn myte, for det kan komme gjennom hele døgnet. Ellers er det kanskje mest symptomer de første 12 ukene, og det kan jo være godt for mange som lurer litt på om de egentlig er gravide. 

Les også "Er jeg gravid - dette skjer med kroppen"

Diskuter med andre som nylig er blitt gravide.

Noen av tegnene er det mange som får den siste uken før man skal ha mensen, så dette er absolutt til forvirring når man går der og lurer på om man er gravid. 
Det blir enklere å stole på at man er gravid når magen begynner å synes og kanskje særlig når man etterhvert kjenner babyen sparker. 

ØMME BRYSTER
Dette er nok et av de første tegnene som kommer. Mange blir veldig ømme i brystene, særlig brystvortene. Det kan kjennes litt ømt når man kommer borti dem, eller også for noen uten at man kommer borti dem. Kjennsgjerningen er at kjertlene i brystene vokser for å kunne produsere melk. I begynnelsen er det ømt fordi vevet utvides og det gjør vondt frem til huden og brystene er tilvendt den nye størrelsen. Det kan også bli ømt når man begynner å produsere melk. 

UTEBLITT MENSTRUASJON
Kardinal tegnet på at man er gravid, for de aller fleste, mensen kom ikke. I noen sjeldne tilfeller kan man ha en litt kort eller rar mens, men allikevel være gravid, både ved 4 og 8 uker etter at man hadde den siste siste mensen.

 
TISSE OFTE
Dette kommer også ganske tidlig etter befruktningen. Det har med hormonpåvirkningen å gjøre. Urinveiene blir påvirket slik at de blir slappere og man får derfor ikke tømt seg skikkelig. Det er også slik at mange må opp om natten og tisse, dette holder seg som oftest gjennom hele graviditeten.

TREG MAGE
Magesekken og tarmene blir også påvirket på samme måte som urinveiene, og resultatet er sure oppstøt og treg mage. Treg mage fører igjen til mer gass i tarmen, og dette kan bli direkte smertefullt til tider. Her er bevegelse, mye væske og ting som gjør avføringen myk ofte en investering. Sjekk kjerringråd på dette. 

TRETTHET
De allerfleste blir trette i begynnelsen av svangerskapet, dette er i hovedsak hormonelt betinget. 

OFTERE SULTEN
Mange opplever dette ganske tidlig, fem måltider om dagen er ikke lenger noe problem å få til. 

KVALME
De fleste blir ikke kvalme før de er 7-8 uker på vei, og så varer det til ca 12-13 uker. Men noen blir det dagen etter befruktningen. Desverre er det ofte slik at jo tidligere man blir kvalm, jo lenger sitter det i. Det er heldigvis veldig få som forblir kvalme gjennom hele svangerskapet. 

HUMØRSVINGNINGER
Som oftest er det partneren som merker dette først. Det vanligste er at man blir veldig lettrørt og gråter lett. Noen kan også bli sinte og ganske irritable. De fleste opplever det som ganske slitsomt å ikke helt ha kontroll på følelsene, men det er heldigvis bare for en kortere periode i livet. 

SVIMMELHET
Noen blir mer svimle, dette er i hovedsak på grunn av hormonene, men hos noen går også blodtrykket ned og det kan gi svimmelhet, særlig hvis du reiser deg opp fort. 

HOVENHETSFØLELSE I SKJEDEN
Umiddelbart etter at befruktningen har skjedd begynner skjeden og livmoren å bygge seg opp. Livmoren for å kunne ta best mulig vare på babyen og skjeden slik at den kan utvide seg når fødselen er igang slik at babyen kan komme ut. For noen kjennes det også ut som om man er konstant tent, og seksuallysten øker tilsvarende. 

IMPLANTASJONS BLØDNING/FESTEBLØDNING
Når det befruktede egget skal implantere seg i livmorslimhinnen hender det noen ganger at det oppstår en liten blødning. Det kan være alt fra en liten frisk blødning til en bare litt brunt i trusa. Det tar mellom 2-10 dager fra egget er befruktet til det fester seg. 

10 ting du bør vite om festeblødning

FORHØYET TEMPERATUR
Rett før eggløsningen går temperaturen opp med minst en halv grad. Når man har blitt gravid fortsetter denne økningen holder seg dersom man har blitt gravid, derfor kan dette være et tegn på at man har blitt gravid. 

REAKSJON PÅ LUKT OG SMAK
Mange kjenner at de reagerer mye mer på lukter og smaker enn tidligere. Lukter kan bli mye mer påtrengende og ganske ofte direkte plagsomme slik at man må komme seg bort fra dem så raskt som mulig. 

FRYSE
Noen opplever å fryse ganske kraftig, særlig i de første ukene rett etter at de har blitt gravide. Dette er fordi kroppens temperatur har økt og kroppen jobber for å holde varmen oppe. Det gir seg som oftest rundt uke 12, da mange isteden opplever å være varme isteden.

ILNINGER I HOFTEN/LÅRET
Noen få opplever dette som et tidlig graviditetsttegn at de kjenner ilninger/smerter i rumpeballen og låret på den ene siden. Hva det kommer av er litt vanskelig å si, men det kan ha med den generelle hevelsen som oppstår i bekkenet når blodgjennomstrømningen og cellebyggingen øker.

Les også "Er jeg gravid - dette skjer med kroppen"

Les litt om å ta graviditetstest

Diskuter med andre som nylig er blitt gravide.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}