Vanlige plager i svangerskapet

Vanlige plager i svangerskapet
Det er stor forskjell på hvor plaget man kan være i svangerskapet. Alt fra at man knapt nok kjenner at man er gravid til at man må være 100% sykemeldt fordi det blir for tungt.
Av Jordmor Siri

Bekken og rygg

Se mer enn 20 spørsmål og svar om bekkenløsning her.

Har man plager i ryggen fra tidligere, så kan dette forsterkes av endringen i holdning som skjer etterhvert som magen vokser.  Man blir mer svai underveis, noe som gjør at bade ryggrad og bekken får en litt annen vinkel enn ellers. Her kan man få hjelp med fysikalsk behandling, enten hos fystioterapeut, manuellterapuet, osteopat, naprapat eller kiropraktor. Du kan få henvisning fra fastlegen din dersom du velger å gå til en behandler som har kommunalavtale, eller du kan gå til en som jobber privat og få behandling der.  

Graviditetshormoner kan også gjøre at man blir ”løsere” i sener og leddbånd og dette gjør at man er mer utstabil både I rygg og bekken. De aller fleste tåler dette greit, men noen trenger litt ekstra behandling og øvelser for rygg og/eller bekken.

Bekkenløsning kan forårsakes av både mekaniske problemer med rygg og bekken, men det vanligste er at det er hormone som gjør dette. Dersom du trenger mer informasjon om dette kan du lese på sidene til Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager.

Alle får en naturlig bekkenløsning den siste drøye måneden før termin. Kroppen din gjør dette for at bekkenet skal kunne utvide seg mest mulig når babyen din skal fødes. Brusken vokser tilbake igjen i løpet av de første månedene etter fødselen hos de aller fleste. Har du problemer etter fødselen bør du ta kontakt med legen din slik at du kan få fysioterapi og behandling som kan hjelpe deg også etter fødselen.

 

Blødninger

Søk på Blødning i vår A-Å oversikt og finn konkrete svar på akkurat det du lurer på.

De fleste har blødning en eller annen gang i løpet av graviditeten. Hovedårsaken til dette er at slimhinnene er skjørere når du er gravid enn ellers. Floraen I skjeden er også annerledes, noe som igjen fører til at man er mer utsatt for soppinfeksjoner når man er gravid.

Noen har også blitt gravide med flere befruktede egg, men så blir noen av dem støtt ut -som en liten mens, mens det er ett som sitter igjen og fortsetter utviklingen. Det er naturens seleksjon, det friskeste embroyet er det som blir satset på.

Blødninger kan oppstå når man har sex. Viser det seg at det bare er en liten blødning er det ikke farlig og dere kan godt fortsette med samleie videre i graviditeten.

Polypper i skjeden kan tømme seg for blod, det kan gi ganske friske blødninger, er ikke så lette å se, men er som oftest ikke farlige. 


Får du en blødning skal du alltid kontakte legen din slik at man kan finne årsaken til blødningen. 
En del har blødninger uten at man finner noen ting, som oftest går det helt fint.

 

Halsbrann
  (.... og her finner du spørsmål og svar om halsbrann)

En del opplever dette, kanskje særlig mot slutten når livmoren og babyen har blitt ganske stor og presser mot magesekken. Prøv å ligge med hodet litt høyere, for eksempel med en stor pute og ligg på venstre side, for da blir magesekken liggende ned og magesyren renner ikke så lett ut og opp i spiserøret ditt.

Prøv å legge merke til hva slags mat det er du reagerer på, noen blir surere i magen av stekt mat, søte ting eller tunge måltider sent på kvelden, så prøv å unngå det du vet vil plage deg. 
Det finnes både reseptfrie medisiner mot dette, hør på ditt apotek hva de anbefaler for gravide. Treg mage

Artikler, spørsmål og svar om treg mage - og hvordan du får fart på sakene.

De aller fleste opplever dette i perioder i svangerskapet. Årsaken er at graviditetshormonene gjør at tarmene jobber litt saktere slik at det blir gassblærer i tarmen som kan gi kolikk lignende smerter. Fordi tarmen går tregere absorberes mer av væsken i tarmen og da blir det hardere avføring. Fysisk aktivitet og rikelig med væske er noe av det beste du kan prøve for å bli bedre. Alternativer er svisker, loppefrø, linfrø, fiberrik mat og fennikel som te eller i kapsler nyttige ting å prøve ut. Hvis det ikke virker i løpet av et par dager vil det antagelig ikke virke. Du kan også høre med jordmor eller lege om de har noen gode råd. 
Det er også fornuftig å gå på do når du skal og ikke utsette det. Treg mage disponerer også for hemoroider. Sjekk også kjerringrådene som vi har her hos oss.


Hodepine

Hodepine kan ha mange årsaker. Den vanligste er at man drikker for lite, så prøv dette først. For noen har det sammenheng med stress. Her kan massasje og øvelser hos fysioterapeut hjelpe. Noen gravide reagerer imidlertid på svangerskapshormonene med hodepine, her er det lite å gjøre, dessverre. 
Kløe på kroppen
Lett kløe er ganske normalt fordi huden strekker seg og blir litt tørr. En god bodylotion kan hjelpe deg. Klør du mer intenst kan det være svangerskapskløe. En tilstand som man identifiserer gjennom blodprøver. Si derfor fra til jordmor eller lege om du klør mye, så kan man få tatt en blodprøve av deg. 
Gode råd om du klør mye er kløestillende salver og kremer. Aleternativt også hvitvask som du kan få kjøpt på apoteket. I noen få tilfeller skriver legen ut medisin som kan hjelpe. 
Akupunktur er også et forsøk verdt.

Her finner du spørsmål og svar om hodepine.


Kvalme 

Årsakene til svangerskapskvalme er ikke helt kartlagt, men det kan være både en allergisk reaksjon på svangerskapshormoner og det kan forårsakes av at magesekken og tarmene jobber saktere når man er gravid. 
De fleste blir kvalme rundt uke 8 og så varer det til ca uke 12-13. Men for noen begynner det ennå tidligere, faktisk så tidlig som dagen etter at de ble befruktet. Da hender det også oftere at det tar lenger tid før du blir kvitt kvalmen. For noen få er det så ille at de må sykemeldes fordi de bare kaster opp. I helt ekstreme tilfeller går det ikke an å få i seg vått eller tørt og da kan det være snakk om å bli lagt inn på sykehus i noen dager for å få næring intravenøst. Blir du veldig kvalm bør du kontakte legen din. Det blir ofte kalt ”morgenkvalme” men det kan komme i løpet av hele dagen og gjerne hvis du er sliten. Derfor er hvile viktig og også at du spiser små og hyppige måltider. Er du så uheldig at du kaster opp, så er det lurt å skylle munnen med vann og eventuelt også med fluor for å redusere etseskader fra magesyren på tennene dine.


Her finner du spørsmål og svar om svangerskapskvalme.

Det finnes mange kjerringråd mot kvalme, og du må nesten prøve deg frem selv for å se hva som passer for deg. Her nevner vi de vanligste: Ingefær, enten i kapsler eller som fersk rot. Er den fersk så kan det ofte være nok og bare sutte litt på den. Seabands, en strikk med en perle mot bilsyke som du får på apotekene. 
Akupunktur er en velprøvd metode som virker på de aller fleste, men det kan hende at du trenger flere behandlinger. 
Man mener at det er forskjell på om man er gravid med gutte eller jentebabyer, men det kan være vanskelig å lage noen god statistikk på dette. Man mener også at de som først blir kvalme gjerne blir kvalmere og kvalmere for hver graviditet. Tvillinger og flerlinger skal også være årsaker til kvalme.


Leggkramper

Dette er relativt normalt for gravide. Tøying og massasje av musklene mens det står på kan hjelpe. Du kan også prøve magnesium/kalsium med D-vitaminer hvis du er veldig plaget. Mangel på magnesium og kalsium kan føre til kramper i musklene. Det tar et par uker før disse begynner å virke, og det bør være tilskudd av D-vitminer for å øke opptaket av disse mineralene til kroppen. 

Les mer om hvordan magnesiumtilskudd kan virke mot leggkramper.


Hovne føtter

Særlig mot slutten av en graviditet får mange hovne føtter, kanskje mer om sommeren en nom vinteren. Det kan forebygges ved at du sitter med bena høyt oppe når du kan, ha dem på en stol/krakk eller i sofaen når du sitter stille. Gå små turer for å bevege føttene og bedre sirkulasjonen med jevne mellomrom gjennom dagen og rør eller vift også på føttene når du sitter stille.

Gi deg selv litt fotpleie og vær nøye med at du klipper tåneglene rett over slik at de ikke graver seg inn i huden på siden av tærne. Det kan lettere bli små sår av dette når føttene i utgangspunktet er litt hovne.

 

Pigmentendringer

De aller fleste gravide får en økt farge (pigmentering) rundt brystvortene og en stripe opp fra hårfestet over symfysen til navlen og videre oppover. Linea negra. Denne kommer gradvis frem og forsvinner etter noen måneder etter fødselen. 
Hormonene gjør også at man kan få pigmentflekker ellers på kroppen. Får du det i ansiktet er det en investering å bruke en ansiktskrem med høy faktor fordi det ikke alltid går helt bort igjen her. 
Som en kuriosistet kan det nevnes at du høyst sannsynlig blir fortere brun nå når du er gravid.

Skjøre slimhinner

Mange opplever at slimhinnene kjennes tynnere ut enn ellers. Dette er forårsaket av hormonendringene når du er gravid. Dette kan gi små blødninger ved samleie og også at man føler seg tørr i skjeden slik at det kan være smertefullt å ha samleie. Noen blør også litt uten noen annen forklaring. I forhold til samleie kan man bruke glidekrem for å gjøre det mindre plagsomt. 
Noen få opplever også svie ved vannlating uten at de har en infeksjon. Men svir det, så få tatt en urinprøve bare for å utelukke at det er en infeksjon. Tisse ofte

De aller fleste gravide må tisse ofte. Særlig i første trimester på grunn av hormonene. I tredje trimester kommer vekten av babyen og presser på toppen av urinblæren i tillegg, som gjør det ennå vanskeligere å knipe igjen. Det finnes egne truseinnlegg å få kjøpt mot urinlekkasje, som også tar bort lukten i motsetning til vanlige mensbind.
En urinveisinfeksjon kan føre til for tidlige rier og for tidlig fødsel om den ikke blir behandlet, derfor bør du gå til legen din med en urinprøve om du er i tvil. Ofte vil urin som er infisert lukte eller være mørkere enn normal urin. Soppinfeksjon

Graviditetshormonene gjør også at floraen i skjeden endrer seg, og øker sjansen for soppinfeksjoner, candida infeksjon. Vi har alle sopp til en hver tid i skjeden, men det er når denne blomstrer opp at det blir plagsomt. 

Soppinfeksjoner kjennes best igjen ved at man får en skikkelig kløe og/eller svie i skjeden.

Forebyggende tiltak kan være å holde seg unna mye sukker. Du kan også prøve å drikke biola og andre drikker med bioacidophilus for å forebygge.
Får du en skikkelig soppinfeksjon er det stort sett bare soppdrepende midler som hjelper. Disse får du kjøpt på apoteket, si fra at du er gravid når du er der.
Gode råd er ellers å unngå trange bukser og tette bind da disse skaper et ennå varmere og mer lukket miljø, noe sopp liker. Det er også bra å ikke bruke såpe eller andre midler med parfyme på underlivet da dette ødelegger den naturlige floraen som beskytter deg mot infeksjoner. Et tiltak kan også være å bytte bind og/eller vaskemiddel for trusene dine. Får man ofte soppinfeksjoner kan det også være aktuelt å vaske trusene på høy varme i maskinen. 


Utflod

Det er helt normalt med økt utflod. Dette kommer av den økte celledelingen som foregår i skjeden og i livmoren i disses oppbygging mot fødselen. Mange har dette ganske tidlig i svangerskapet. Som oftest kommer og går det i perioder gjennom hele graviditeten. Så lenge det ikke lukter sterkt eller har en grønn eller mer rustrød farge er det helt normalt. Hør med jordmoren eller legen din dersom du lurer på om det kan være en infeksjon.


Ødemer

De fleste gravide får dette særlig den siste måneden før fødselen. Hvor mye vann man får i kroppen varierer, men om du skulle legge på deg en kilo eller mer på et døgn og kjenner at det er mye vann i hender og føtter bør du ringe til jordmoren eller legen din og få en ekstra kontroll. Dette er ett av tegnene ved svangerskapsforgiftning, derfor skal du være litt oppmerksom. Sommer og varme er imidlertid også en av faktorene som gjør at gravide får ekstra med hevelser i bena. Mat med mye salt er en annen, så hold igjen på saltrik mat hvis du blir hoven av det. Det beste rådet mot hevelser er å drikke rikelig. Sitt også med bena opp slik at du hjelper med tilbaketransporten av vannet fra føttene og til kroppen. Hovne hender kan du forebygge ved å holde hendene opp og knytte og rette ut hendene med jevne mellomrom i løpet av dagen.

Åreknuter og hemoroider

Disse kommer på grunn av hormonendringene i svangerskapet. Begge deler er utvidelse av åreveggene i venene som fører blodet tilbake opp mot hjertet igjen. Hemoroider kalles det når denne utvidelsen skjer rett innenfor eller rett utenfor endetarmsåpningen. Det finnes salve å få på apoteket -husk si fra at du er gravid. Også her er økt fysisk aktivitet og rikelig med drikke et tiltak som kan hjelpe. Andre råd du kan prøve er å ligge på alle fire med rumpen som høyeste punkt og gjøre knipeøvelser noen minutter hver dag. Dette kan virke drenerende på hemoriodene. Isbiter i en plastpose som du legger rett på hemoroidene virker smertestillende samtidig som at isen også gjør at hemoroidene trekker seg litt mer sammen igjen. Akupunktur har ganske god effekt på dem også. De fleste går tilbake etter fødselen. Men om du er veldig plaget i lengre tid, så kan et kirurgisk inngrep være nødvendig. Sjekk også andre mulige kjerringråd på sidene våre. 

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}