Hypospadi -nyttig informasjon og utveksling

Hypospadi -nyttig informasjon og utveksling
Har har vi samlet informasjonen som dere har delt om hypospadi og litt til. Dette er en medfødt tilstand hos gutter, som kan opereres i de tilfellene der det trengs, men ofte er det ikke nødvendig.
Av Jordmor Siri

Hypospadi er medfødt. Det innebærer at urinrøret ikke munner ut der det normalt skal gjøre på enden av penis. Det kan munne ut langs med penis på undersiden eller så langt nede som i skrittet.  Det fødes ca 90 guttebarn hvert år med hypospadi.

De allerfleste tilfellene blir oppdaget på sykehuset, men om du har mistanke om at sønnen din har det, så ta ham med til fastlegen. 

Symptomer

  • Urinrørsåpningen er andre steder enn på tuppen av penis
  • Penis bøyer seg nedover når den er erigert
  • Penis ser ut som om den har hette på fordi bare halvparten av penis er dekket av forhud
  • Urinstrålen går skjevt ved vannlating

Man mener det kan være flere årsaker til at gutter blir født med hypospadi og det forskes på dette i mange land. Siste nytt er at Mor og Barn (MoBa) undersøkelsen i Norge har vist at mødre som spiser økologisk under graviditeten halverer forekomsten av hypospadi. Det var 35 107 mødre som deltok i undersøkelsen og av disse 74 gutter født med hypospadi. MoBa undersøkelsen varte fra 2002 til 2008, og man gjør nå mange interessante funn på bakgrunn av disse dataene. Blant annet at økologisk mat i graviditeten reduserer faren  for hypospadi med 50%. 

Årsaker

Man vet ikke helt hva som gir hypospadi, men det kan være en arvelig faktor her også. Penis dannes ganske tidlig i fosterlivet, og det er homoner som stimulerer dannelsen av urinrøret og forhuden, så man tenker seg at det er en hormonell faktor her. 

Nye funn fra Mor og Barnundersøkelsen viser at mødre som har spist mat som er økologisk har mindre sjanse for å få gutter med hypospadi. Det gjelder alle typer økologisk mat. Svarene er basert på 35 107 mødre som deltok i MoBa i årene 2002-2008. Av disse fikk 74 guttebarn (0,02%) diagnosen hypospadi rett etter fødselen. Blant mødre som ikke spiste økologisk mat var det 52 gutter (0,3%) som fikk hypospadi. Forekomsten var 22 guttebarn (0,1%) blant dem som spiste mye økologisk mat.

Risikofaktorer

  • Familiehistorikk med hypospadi
  • Mors alder over 40 år
  • Eksponering for røyking og kjemiske stoffer. 

Det er lite informasjon om hypospadi på norske nettsider, så derfor har vi valgt å samle informasjonen som dere har delt i forumet vårt her, slik at det kan være lettere å finne. Supert at dere deler denne verdifulle informasjonen med hverandre. 

Her er et av innleggene: 

"Hei!
Var glad jeg fant dette forumet.
Jeg er mor til to gutter og sistemann ble født med hypospadi.
Han ble operert ved St. Olav i 2013 og vi var innlagt i litt over en uke.
Han ble operert og hadde dren i magen i ca 6 dager og vi fikk reise hjem 1 dag etter drenet var ute for de måtte være sikre på at han klarte å tisse uten problemer siden vi bor 6 timer fra Trondheim.
For så vidt gikk operasjonen problemfritt og ingen infeksjoner etterpå. Penis ser noenlunde normal ut, men jeg ser at den ikke ser helt normal ut. Fortsatt mye forhud på undersiden, men dette ønsker de ikke å operere før han blir eldre.
Var bare veldig slitsom å passe på han de dagene han hadde dren, for jeg måtte passe på at drenet ikke snurret seg eller kom i klem. Vi bor så langt unna også og kun en av foreldrene fikk overnatte på sykehuset. Av økonomiske grunner ble det da til at jeg reiste alene og var dere hele uken alene med han.
Kunne gjerne trenge noen å snakke med og spørre om div ting jeg lurer på.
Gutten min er nå i alderen for å slutte med bleie 2, 5 år. Han er flink å gå på do men ser at strålen ikke er like "perfekt" spesielt hvis han har uhell og tisser i dusjen.
Har en gutt til som er normal som jeg sammenligner med.
Veldig spent på hvordan det skal gå nå når vi kutter ut bleier. Han er flink å gå på do, men han må sitte. Han skal av og til herme etter storebror og stå men da blir det bare rot.
Men noe jeg har stusse litt på er at han har aldri ereksjon. Eldstemann kunne veldig ofte ha ereksjon når vi stelte han om morgen.
Så jeg lurer veldig på om det er noe jeg skal bekymre meg for eller om det er normalt ?
Tenker mye på hvordan han kommer til å oppleve dette når han blir eldre. Vil han bli ertet, få problemer med sexlivet, kan han få barn, kan han få psykiske problemer.
Og jeg tenker mye på at til eldre han blir til mindre vil han snakke med meg om dette."

Her er det en voksen mann som selv har hypospadi som har svart: 

"Hei.
Jeg er en mann på 39 som ble født med Hypospadi, Og ble operert for dette når jeg var liten. Alt har gått helt fint, man jeg husker jo en litt usikker periode spesielt i starten av tenårene, hvor jeg hadde mange spørsmål, men ingen til å svare.
Det er liksom ikke noe man spør hverken foreldre eller andre om.
Men i dag som vi har internett, er det ihvertfall enkelt å søke svar her. Men jeg synes ikke det er så mye å finne, særlig ikke når det kommer til personlige erfaringer, og den psykiske siden av det.
En egen nettside hvor det kan deles erfaringer, og stilles spørsmål av både foreldre, ungdom og voksne tror jeg kan være en veldig god ide. Jeg kunne trengt noen å prate med når jeg var ungdom. Og nå er jeg vel i den posisjon hvor jeg kan være til hjelp for andre som lurer?
Min forkortede konklusjon: Mye unødvendig bekymring når man er ung, men det går helt fint."
 

Her finner du forumlenken om hypospadi

Norske nettsteder om hypospadi:
Norsk helseinformatikk

Tidsskriftet til Legeforeningen

Helsebibliotekets prosedyrebok, UNN 

Folkehelseinstituttet om hypospadi

Ny norsk undersøkelse viser at økologisk mat kan forebygge hypospadi

Utenlandske nettsider: 
http://www.hypospadias-surgery.com/for_parents1.html
Engelsk nettside der menn med hypospadi utveksler erfaringer: http://www.hypospadiasuk.co.uk/life-stories-of-men-with-hypospadias/ 
http://www.urologyhealth.org/urology/index.cfm?article=130
http://www.med.unc.edu/urology/patientinfo/peds%20urology-1/hypospadias 

Mayoclinic om hypospadi

Forumlink om hypospadi

opprinnelig publisert mars 2015

Publisert Lørdag 27. oktober, 2018
 

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}