Hånd, fot og munnsyken i mange barnehager om høsten og vinteren

Hånd, fot og munnsyken i mange barnehager om høsten og vinteren
Hånd, fot og munnsyken kommer ofte i epedemier om sommeren og høsten. Som oftest hos barn under 10 år, men alle kan få den.

Virussykdom

Sykdommen kommer av Coxsackie-virus A16 og noen ganger enterovirus 71. Det er Coxackie virus A16 som er det vanligste i Norge og som også er det mildeste viruset. Det er et veldig smittsomt virus og hvis det kommer i en barnehage blir som oftest de fleste smittet, med mindre de har hatt det tidligere. For man får livslang immunitet når man først har hatt denne sykdommen. Som med de fleste andre virussykdommer er det lite å gjøre for å unngå å bli smittet. Smitten kan påvises gjennom en blodprøve der man ser antistoffer mot viruset, men det er vanligst at legen gir diagnosen basert på hvordan blemmene ser ut og sykdomsforløpet. 

Utbrudd

Sykdommen viser seg gjennom utslett i munn, hender og fotsåler, derav navnet. Man er smittefarlig i begynnelsen av sykdommen og så lenge blemmene væsker. Smitteveiene er væske fra blemmene, dråpe smitte gjennom hosting, nysing, sikling eller avføring. God håndhygiene vil kunne redusere smitten noe, men ikke helt. 

Være hjemme?

Fordi man er smittefarlig før feber og blemmer kommer, 4-6 dager før utbrudd, og fordi dette er en sykdom med stort sett mildt forløp, trenger ikke barna å være hjemme fra barnehage eller skole.

Men om de blir syke med feber og føler seg dårlige skal de være hjemme til de blir bedre. Først kommer det sår hals og små blemmer på slimhinnene i munn og tunge og så kan man få blemmer på hendene og føttene. Noen ganger også på stumpen. Blemmene har en størrelse på 0,25-1 cm i størrelse og er ømme. Noen ganger kan det komme en rød ring rundt. Blemmene blir borte av seg selv i løpet av 1-2 uker. 

Hvis barna er veldig plaget kan man prøve med hvitvask på blemmene på kroppen. Ellers er det paracet mot feber og sykdomsfølelsen. Avkjølte drikkevarer eller iskrem kan også hjelpe mot sår hals og blemmer i munn og svelg. 

Gravid

Det er ikke farlig for gravide å få hånd, fot og munnsyken, men det er plagsomt og kan være relativt smertefult. Bruk eventuelt paracet innenfor anbefalte doser for voksne. 

Kilde:

Felleskatalogen

Norsk helseinformatikk

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}