Ekspertsvar

8. january 17:31
Mette29: Hei, jeg sliter med kvalme. Er det noe jeg kan ta?
Farmasøyter Bich og Elin svarer:

Hei Mette29,

Svangerskapskvalme rammer opptil 90 % av alle gravide. Symptomene kommer ofte helt i begynnelsen av svangerskapet og intensiteten varierer veldig fra person til person. Dersom du har mild kvalme anbefales det at du prøver ulike kostholds- og livstilstiltak. Dette inkluderer å spise små og hyppeige måltider, da vi vet at kvalmen ofte er verre når magesekken er tom. Det er også viktig at du får i deg nok drikke for å forhindre dehydrering. Du kan prøve så langt det lar seg gjøre å unngå triggere, som f. eks. sterk krydret og fettrik mat, samt koffeinholdige drikke. 

Ved moderat til alvorlig kvalme kan det være nødvendig å starte legemiddelbehandling i samråd med legen. Det er flere kvalmestillende legemidler som anses som trygt å bruke under svangerskapet. Dersom legemiddelbehandling er aktuelt er det viktig at du bruker legemidlene forebyggende og sammenhengende som avtalt med legen for å få optimal effekt. 

Livsstils- og kostholdstiltak er anbefalt også om du bruker medisiner mot svangerskapskvalme. 

SafeStart-studien tilbyr gravide i første trimester samtale med farmasøyt hvor blant annet svangerskapskvalme er i fokus. Du finner mer informasjon på hjemmesiden til prosjektet: www.mn.uio.no/safestart

Hilsen Elin og Bich

 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}