Neste ekspertsvar

Ekspertsvar

3. february 22:50
Bekymret: Hei,
Jeg er gravid med mitt andre barn, og har begynt å grue meg litt nå når det nærmer seg fødsel. Ved første fødsel hadde jeg lang og smertefull latensfase, 24 veldig vanskelige timer hjemme fram til 3-4 cm åpning. Etter dette fikk jeg komme inn på sykehus, fikk epidural og syns egentlig alt fra 4-10 cm og etterpå trykketiden gikk veldig greit.

Jeg ble veldig overrasket over det som skal være den "lette" fasen av fødsel var så tøff som den var. Det stemte ikke med det jeg hadde hørt på forhånd eller med andres beskrivelse av disse tidlige riene. Riene kom med 5-6 minutters mellomrom og jeg opplevde dem etter hvert som så kraftige og vonde at jeg ikke mestret dem i det hele tatt. Smertene satt i all hovedsak i korsryggen, og da jeg endelig kom inn på sykehuset med 3 cm åpning var jeg allerede helt utslitt.

Nå forbereder jeg meg på ny fødsel, og har kommet over noe informasjon om babyens leie før fødsel. Jeg er veldig usikker på om dette er pålitelig informasjon eller bare tøys, og vil gjerne høre hva du som fagperson har å si om saken.

Ut fra det jeg har lest kan man få såkalt "back labor" med rier i ryggen og lang latensfase dersom babyen starter fødselen med ryggen vendt innover mot min rygg (occiput posterior). Visstnok fordi babyen da "stanger" mot ryggen min, og fordi den må snurre lenger for å komme i posisjon til å komme ut.

Jeg vet at sønnen min lå med ansiktet vendt rett utover i ukene før han ble født. Denne gang har babyen festet seg med hodet ned, og jeg kjenner spark på høyre side og midten, som tyder på at babyen er vendt framover og noe mot høyre. Jeg er selvsagt bekymret for å få samme opplevelse denne gangen.

Mine spørsmål er derfor:
1) Er det noe i dette med at babyens utgangsposisjon kan påvirke fødselen?
2) Hvis det stemmer, er en baby som har festet seg "låst" til posisjonen den ligger i, eller kan h*n snu seg til en "riktigere" posisjon før fødsel?
3) Er det noe jeg selv kan gjøre for å påvirke dette?
Midwife og Jordmor Siri svarer:

Hei!

Her kan du lese mer om Spinning babies, og occiput posterior.  Jeg har fått link av Cathrine Trulsvik, godeste jordmor i Drammen. Det stemmer jo godt med det du beskrev om din første fødsel. Leser du engelsk? Jeg skal prøve å oversette en del av dette til norsk og lage en artikkel av det, men det kan ta litt tid. 

Her er dagens nettprat på jordmor Siri facebook

Her finner du jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}